Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Επίκαιρο άρθρο του συναδέλφου Αρχ/στη κ. Σκιαδόπουλου Γρηγόριου (Μέλος του συνδυασμού, της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Α., της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Εκλεγμένος Συνδυασμός της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
(Εκλεγμένος Συνδυασμός της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Α.)

 Η απώλεια συναδέλφων φέρνει πιο βαρύ φθινόπωρο και χειμώνα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Μέσα στη χίμαιρα των δύσκολων καταστάσεων της ζωής όλων μας, τα «μέτρα και τον κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις και τη νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, ιεραρχούμε ως πρώτο ζήτημα την προστασία της υγείας και της ζωής στον χώρο εργασίας και τη «μάχη» για να προστατεύσουμε το οικοσύστημα και τους ανθρώπους. 
Αποφύγαμε την ώρα του πόνου, όλων μας και πρωτίστως των οικογενειών των συναδέλφων, να αναδείξουμε ευθύνες για κενά ή άλλες πτυχές. Το γεγονός όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ψύχραιμα με λογική και συναίσθημα, δεν πρέπει να ανοίξουμε σε βάθος το ζήτημα. Το οφείλουμε στους συναδέλφους που έφυγαν πρόωρα, στους νέες γενιές που με πίστη και αυταπάρνηση, έρχονται και καταθέτουν τις πιο ακμαίες δυνάμεις τους στο Σώμα και την αποστολή του. Είναι προφανές, ότι ο νόμος για την υγιεινή και ασφάλεια που ορίζει τις υποχρεώσεις του εργοδότη, δεν μπορεί να εφαρμόζεται τυπικά και ατελώς, επί της ουσίας, σε Σώματα όπως η Πυροσβεστική, όπου κατά την γνώμη μας, απαιτείται επιπρόσθετη σπουδή και εξειδίκευση. Πρόληψη, εξετάσεις, εκπαίδευση, τεχνικός εξοπλισμός, άδειες κ.λ.π., πρέπει να τεθούν «επί τάπητος» και πολλά να αναθεωρηθούν, να αλλάξουν, να συμπληρωθούν...
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι αδυναμίες του μπορεί να έχουν τεράστιες οικολογικές καταστροφές (όπως, οι πρωτοφανείς εφέτος, στην Εύβοια και τη Χίο). Μπροστά, όμως στην απώλεια ζωών, μαχητών - πυροσβεστών ή πολιτών, η αναζήτηση πιο αποτελεσματικών μέτρων, σχεδίων οργάνωσης και προγραμματισμού είναι επιβαλλόμενα. Για το λόγο αυτό και ανυστερόβουλα ως συνδυασμός προτείνουμε:
1. Την άμεση δημιουργία επιστημονικής ομάδας μελέτης από την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. με γνώση και κύρος για την αξιολόγηση των δεδομένων και τη συγκρότηση προτάσεων.
2. Την έναρξη συζήτησης με το Αρχηγείο του Π.Σ. και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, για διευκόλυνση και συνδρομή στο έργο της, την οργανωμένη αξιοποίηση συμπερασμάτων και λύσεων. 
Η Δ.Ε.Θ. του 2016, για το Π.Σ., τις Ενώσεις Αξιωματικών και τα συνδικάτα, να γίνει αφετηρία ευθύνης, πρωτοβουλίας, αγώνα, για τα ευρύτερα και σημαντικά, με βάση τα «μείζονα» που ανακύπτουν για το Π.Σ., που τελικά είναι και τα κοινά για τις αξίες του αγώνα όλων των εργαζομένων και του λαού.
Μπορούμε να ανοίξουμε νέα «σελίδα», το «χρωστάμε» στους συναδέλφους, κρινόμαστε άμεσα και μελλοντικά!!!
Να μην έχουμε άλλη περίοδο με απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, από πλημμέλεια, ανικανότητα, ατολμία, αναποφασιστικότητα…
Να θίξουμε τα κακώς κείμενα με ενωτικό, αντικειμενικό και υπερβατικό τρόπο!!!
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ