Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Συνάντηση της τομεάρχου Προστασίας του Πολίτη των ΑΝ.ΕΛ. βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλας Ξουλίδου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 μεταξύ της Τομεάρχου Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτού Β΄ Περιφέρειας Θες/νίκης Σταυρούλας Ξουλίδου, της Εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνας Χρυσοβελώνη και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Τέρενς Σπένσερ Κουίκ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη νέα αντεγκληματική πολιτική. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θέσπιση των πρωτοβουλιών «Η Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων» και του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» που στόχο έχουν να ενισχυθεί η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, αλλά και η άμεση διαπροσωπική επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και Πολιτών. Η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θες/νίκης Σταυρούλα Ξουλίδου χαιρέτισε τις καινοτόμες αυτές δράσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν και στην Θεσσαλονίκη προσφέροντας στους πολίτες ανοικτό βήμα διαλόγου για τα τοπικά προβλήματα, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά «Είναι σημαντικό για τον πολίτη να νιώθει ότι η Αστυνομία είναι δίπλα του με κοινωνικό πρόσωπο, ώστε να ρυθμίζει και όχι να καταστέλλει τα κοινωνικά προβλήματα με στόχο την πρόληψη».
Θετική αναφορά έγινε στο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας, με το οποίο θα τεθούν σε πιλοτική λειτουργία τέσσερα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, οι οποίες θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο, σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον διαθέσιμο τεχνολογικό τους εξοπλισμό θα είναι σε θέση να παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.
Ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος με υλικοτεχνικά μέσα, ενώ συμφωνήθηκε η άμεση πρόσληψη των 230 επιλαχόντων Πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης, για να καλύψουν σημαντικές ανάγκες του Σώματος. Επιπλέον συζητήθηκαν και έγιναν προτάσεις αναβάθμισης των προγραμμάτων εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε η ανάγκη μεταφοράς του Διαγωνισμού Προμηθειών στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και να καλύπτονται στους απαιτούμενους χρόνους οι ανάγκες προμηθειών.
«Στηρίζουμε το αναγκαίο εγχείρημα της συλλογικής αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης του θεσμού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» επεσήμανε από πλευράς της η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θες/νίκης Σταυρούλα Ξουλίδου.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Συνάντηση της Τομεάρχου Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου, με εκπροσώπους της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Α

Τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση του Έλληνα Πυροσβέστη και του Πυροσβεστικού Σώματος παρουσίασε αντιπροσωπεία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής (Ε.Υ.Π.Σ.Π.Α.) στην Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτή Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου, σε συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το ζήτημα της ομογενοποίησης του Πυροσβεστικού Προσωπικού βάσει κριτηρίων, καθώς η τριχοτόμηση του Σώματος, όπως αναφέρθηκε, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πυροσβεστών τριών ταχυτήτων, με διαφορετικές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο, την ουσιαστική αξιοποίηση του προσωπικού, στο σύνολό του. 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα μείζονος σημασίας για την ανασυγκρότηση του Σώματος, όπως η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός σύγχρονου βαθμολογίου, το οποίο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των πυροσβεστών. «Η Πυροσβεστική είναι το μόνο ένστολο Σώμα που δεν έχει βαθμολόγιο» υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Α. 
Η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου τόνισε την ανάγκη άμεσης προώθησης των διατάξεων που αφορούν στην Υγεία και Ασφάλεια του Πυροσβεστικού Σώματος για την άμεση προστασία του πυροσβέστη. Σχετικά με το ζήτημα του εξοπλισμού υπογραμμίστηκαν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται μέσα από το ισχύον σύστημα των Διαγωνισμών με αποτέλεσμα τον ελλιπή εξοπλισμό του Σώματος τα τελευταία χρόνια. Υπογραμμίστηκαν οι ανάγκες σε προμήθειες πυροσβεστικών οχημάτων, υλικοτεχνικού εξοπλισμού, στολών και λοιπών μέσων ατομικής προστασίας με σταδιακή τους αντικατάσταση λόγω παλαιότητας. 
Η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη επέδειξε ιδιαίτερη προσοχή στη σημασία της εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία εξαιτίας των ισοπεδωτικών λογικών και πρακτικών των πολιτικών των μνημονίων εφαρμόζεται σε περιοριστικό αριθμό υπαλλήλων. Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκε η αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε φορέα Πιστοποίησης Δράσεων αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. «Οι ανάγκες για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του Προσωπικού θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020» σημείωσε η Βουλευτής.
Σε σημαντικό θέμα αναδείχθηκε ο άμεσος εκσυγχρονισμός του εσωτερικού κανονισμού υπηρεσίας και η εναρμόνιση του με διατάξεις που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, σε θέματα όπως οι γονικές άδειες. 
Επιπλέον προτάθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου μεταθέσεων των πυροσβεστών με τον καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων, με στόχο να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις μεταθέσεις, η κατανομή και στην περιφέρεια αλλά και σε περιοχές με άμεση ανάγκη. 
Μεταξύ άλλων τέθηκαν ζητήματα σε σχέση με το ασφαλιστικό, την επέκταση της μάχιμης πενταετίας για όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, εφόσον αυτή αποτελεί πραγματική και όχι πλασματική υπηρεσία καθώς και επέκτασή της και στις υπόλοιπες μάχιμες υπηρεσίες, όπως η ΕΜΑΚ. Αναφορικά με τα οικονομικά, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής (Ε.Υ.Π.Σ.Π.Α.) αναμένει την άμεση εκτέλεση των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. από την Πολιτεία και την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν οι Πυροσβέστες. 
Η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου τόνισε «Η προσφορά του έργου του Πυροσβέστη, το φιλότιμο και η αυτοθυσία του δεν αποτιμάται χρηματικά, ωστόσο το έργο αυτό χρειάζεται έμπρακτη προστασία και περιφρούρηση. Η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών, της περιουσίας τους, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι στα χέρια των Πυροσβεστών μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι η αποκατάσταση των αδικιών που παράνομα υπέστησαν λόγω των παράλογων μνημονιακών μέτρων χωρίς αντίκρισμα».